Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Як російська окупація знищує українську природу (частина 1)

Сьогодення
10.07.2024

Вигорілі заповідні зони, вбиті тварини, використання природи для військових цілей — і це не всі жахи, які росіяни влаштовують на окупованих територіях. 

Що саме та в яких масштабах відбувається з українською природою на окупованих територіях — читайте у розслідуванні UAnimals media

Після окупації Криму росіяни перереєстрували тамтешні національні парки та заповідники на свою власність. А згодом реорганізували їх у єдину структуру «Заповідний Крим». Серед її видів діяльності — рибальство й лісозаготівля. Тож тепер на всіх українських природоохоронних територіях Криму вбивають риб і вирубують дерева. 

росіяни привласнюють та нищать не лише острівну, а й материкову природу. На території нашого Національного природного парку «Джарилгацький» теж дозволили рибальство й лісозаготівлю, а ще полювання, видобуток глини, солі, нафти й природного газу. 

У планах рф також — перетворити заповідну зону на відпочинкову, побудувавши тут готелі й ресторани.

Так само росіяни привласнили й Біосферний заповідник «Асканія-Нова». У березні 2023 року його директором призначили колишнього співробітника Служби безпеки України Дмитра Мещерякова. Національна поліція вже висловила йому підозру в колабораціонізмі.

Та юридичний статус заповідника в росії не рятує його від знищення. За даними Херсонської обласної військової адміністрації, з 24 лютого 2022 року до сьогодні згоріло понад 5,5 тисяч гектарів території «Асканії-Нової».

У деяких пожежах згоріла рослинність, занесена до Зеленої книги України. Частково постраждало дно Великого Чапельського поду, а це водно-болотне угіддя міжнародного значення, яке охороняє Рамсарська конвенція.

У 2023 році на острові Джарилгач відбулося 36 пожеж — вони охопили 2 тисячі гектарів. Постраждали цінні рослини: червонокнижні орхідеї, меч-трава та інші. Від вогню тікали олені, лані, лисиці й сірі зайці. Шкоду оцінюють у понад 102 мільярди гривень.

Крім пожеж, природоохоронні зони на окупованих територіях зазнають збитків, бо росіяни використовують їх для військових потреб. У Приазовському національному природному парку в Запорізькій області росіяни облаштували воєнний полігон. Там вони проводять мінометні стрільби, руйнуючи снарядами заповідні ландшафти. А тамтешню річку Молочну розкопали, щоб створити водну перешкоду в разі контрнаступу Сил оборони України. 

Наслідки окупації можна повністю оцінити уже після звільнення наших територій. 

Так, після деокупації національного природного парку «Святі гори» на Донеччині виявилося, що росіяни знищили 80% будівель парку і близько 5 тисяч гектарів лісу. Також вивезли техніку, яка належала парку. А вибухи мін досі призводять до пожеж.

Навіть після звільнення в парку «Святі гори» не припинились російські обстріли. Постійні пожежі не дають відновитися лісу, а вибухові речовини забруднюють ґрунти. 

«Я знаю ще по 2014 року — коли градами накрили ділянку в лісництві — що 8 років там навіть трава не росла», — розповідає директор парку «Святі гори» Сергій Приймачук.

Джерело: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше