Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Герб України та Голої Пристані

З нагоди 30-річчя Незалежності України
23.08.2021

У 2018 році виповнилося сто років як вперше запроваджено тризуб державним символом України. Чому Тризуб?

Тризуб є давнім українським символом. Його найдревніші зображення, віднайдені археологами на монетах, печатках, посуді, надгробках, цеглі, актових печатках, перснях-печатках, злитках-гривнах, зброї, спорядженні, товарних пломбах, деякі датуються ще X століттям. Припускають, що це був магічний знак роду, оберіг. Відомо до 40 його тлумачень: тризубець, підсвічник-трикірій, сокіл, якір, житній колос, лук зі стрілою, триєдина жертва в ім’я перемоги життя над смертю тощо.

Цей символ влади переходив із покоління в покоління, видозмінюючись, аби кожен представник роду мав індивідуальну емблему (наприклад, попередники київського князя Володимира Святославича мали двозубці).

Монети князя Володимира із зображенням тризуба.

В Українській Народній Республіці Тризуб уперше зустрічається на печатці Генерального Секретаріату. Нею скріплювалися урядові документи. Із проголошенням Української Народної Республіки в листопаді 1917 року питання державного герба набуло особливої актуальності.

Центральна Рада створила спеціальну підготовчу комісію, що об’єднала істориків, юристів, гербознавців і художників. Її очолив Михайло Грушевський. Він вважав, що гербом України має стати золотий плуг на синьому тлі як “символ творчої мирної праці”, навколо – історичні герби українських земель. Комісія розглянула кілька проектів, але обрала Тризуб.

6 січня 1918 року тризуб із хрестом над середнім «зубом» у 8-кутній рамці з’явився на перших грошах, випущених Українською Народною Республікою.

25 лютого 1918 року на засіданні Малої Ради (орган Центральної Ради, що діяв між сесіями) був затверджений Герб Української Народної Республіки. Ухвалений закон не містив малюнків, а мав лише опис. 22 березня 1918 року Мала Рада схвалила зображення герба авторства відомого художника Василя Кричевського – Тризуб князя Володимира Великого, обрамлений оливковим вінком. 

Після проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року Тризуб як малий державний герб затверджений 19 лютого 1992-го Постановою Верховної Ради України.

Конституція України 28 червня 1996 року закріпила малий державний герб як символ нашої держави.

Власний Герб має і місто Гола Пристань. Рішенням четвертої сесії ХХІІІ скликання Голопристанської міської ради від 30 червня 1998 року № 24 затверджено лілію як малий герб міста, вважаючи його головним елементом великого герба міста Гола Пристань, який складається з трьох основних частин:

  1. Квітка лілія (основа герба).
  2. Міський мур, пристань.
  3. Фон (географічне положення міста).

Квітка лілії символізує красу міста і курортно-оздоровчу зону. Саме лілія, невибаглива, прекрасна і цілюща, водночас вже сама по собі є гербом і короною Голої Пристані.

Міський мур із червоної цегли символізує місто, малий мур — мале місто. У контури муру досить символічно, однією лінією, вписується пристань міста, її позначення. Тло, яке складається із синього і жовтого кольорів, означає блакить води (річки) та пісок (степ).

До 1999 року офіційною датою заснування міста Гола Пристань вважався 1786 рік, але на підставі документів Головного управління навігації і океанографії МО РФ, рішенням одинадцятої сесії ХХІІІ скликання Голопристанської міської ради від 22 жовтня 1999 року № 117 затверджено дату заснування міста Гола При стань – 1709 рік та внесено зміну у символіку міста відповідно до нової дати заснування.

Герб міста має ще одну невеличку деталь - степовий хрест, який символізує наше минуле, нашу історію, належність до батьківських коренів. Це, як печатка від пращурів у спадщину нам, нащадкам цієї прекрасної землі, що підкреслює наше законне право жити на ній. Тож, ми є нащадками, які мають спадщину і чудову історію, і все це дає нам право на майбутнє...

За матеріалами архівного відділу
Голопристанської міської ради
та Інтернету.

Олена БИШОК, начальник архівного відділу міської ради

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше