Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Голопристанщина відзначилась на фестивалі борщу в Великих Копанях

Події
14.09.2021

Сонячним недільним днем 12 вересня відбулися дві яскраві події в селі Великі Копані – відкритий фестиваль народної творчості «ДУША ПІВДНЯ» та мистецько-кулінарний фестиваль «ТАВРІЯ-БОРЩ».

Український борщ вже давно став символом нашого народу в світі, це одна з фундаментальних страв, без якої годі уявляти українську кухню. У кожної господині, у кожного українського кулінара – свій рецепт, свої таємниці приготування, з використанням різного набору продуктів.

Серед 30-ти різновидів борщу, що представили на кулінарному фестивалі територіальні громади Херсонщини, саме борщ з апельсинами шеф-кухаря Голопристанської міської ТГ Андрія СИДОРЕНКА було відзначено номінацією «НОУ-ХАУ-БОРЩ» (з додаванням незвичних продуктів) – другим переможним місцем.

Змагання у кулінарному мистецтві розпочалися з самого ранку. Великокопанівське повітря наповнилося запашними ароматами готування в казанах на багатті шедеврів борщоваріння під веселі та запальні виступи кращих творчих колективів Херсонщини та Миколаївщини, що приїхали на фестиваль народної творчості «Душа Півдня», серед яких виступили й колективи КУ «Голопристанський міський Палац культури «Сузір’я»: вокальний гурт «Смайл» та вокальне тріо «Гармонія» філії №3 «Центр культури та дозвілля» села Малі Копані (керівник Олена Єнютіна).

Крім насиченої святкової концертної програми, порадували учасників та гостей фестивалю колоритний ярмарок майстрів декоративно-ужиткового мистецтва з майстер-класами, яскраві та оригінальні фотозони, ігровий майданчик та атракціони для дітей.

Однією з зон для фотографування стали стенди з іменними вишитими рушниками територіальних громад Херсонщини, які взяли участь у обласній культурно-мистецькій акції до 30-ї річниці Незалежності України «Заквітчаймо Україну рушниками!». Майстриня-вишивальниця Катерина Колпакова представила рушник Голопристанської ТГ.

І ось після опівдня настав довгоочікуваний момент презентацій та оцінювання кулінарних досягнень. Винахідливості та креативності кулінарів команд територіальних громад-учасників можна було б тільки позаздрити: борщі з апельсинами, зеленими абрикосами, з дичиною, перепілками, качками, півнями, реберцями, з медом та горіхами, чорносливом, вишнями, з бичками, карасями, грибами, питний борщ-коктейль та сухий борщ «Шпундра»… Суддям видалося нелегко, бо такого розмаїття страв не в кожній книзі з кулінарії побачиш, а треба було ще брати до уваги всі смакові властивості, оригінальність подачі та загальні враження від цілісності і продуманості творчої презентації.

Подарунками та дипломами за участь у кулінарному фестивалі було відзначено кожного, а особливими відзнаками та дипломами за номінаціями нагороджено 13 учасників різних територіальних громад, з яких ПЕРЕМОЖЦЯМИ мистецько-кулінарного фестивалю «Таврія-Борщ» стали:

1) Працівники культури та учасники творчих колективів Тавричанської територіальної громади, шеф-кухар Ірина Сігарьова, у основній номінації «ТАВРІЯ-БОРЩ» (сухий козацький борщ «Шпундра»).

2) Ініціативна група працівників культури та аматорів народного мистецтва Голопристанської територіальної громади, шеф-кухар Андрій Сидоренко, у номінації «НОУ-ХАУ-БОРЩ» з додаванням незвичних продуктів (борщ з апельсинами).

3) Народний фольклорний колектив «Золоте гроно» Раденського Будинку культури Олешківської територіальної громади, шеф-кухар Тетяна Швидкова, у номінації «З БАБУСИНОЇ ПЕЧІ» за збереження народних кулінарних традицій (червоний борщ в баняку).

Золоті кубки за розвиток та підтримку нематеріальної культурної спадщини Херсонщини від голови обласної ради Олександра Самойленка отримали команд з Тавричанської, Голопристанської та Олешківської громади, які вручив директор обласного Центру народної творчості Володимир Капелюшник.

Продовжили святкування галаконцертом кращих колективів та гостей фестивалю, серед яких виступили й ансамблі КУ «Голопристанський міський Палац культури «Сузір’я»: зразковий хореографічний ансамбль «Райдуга» (керівник Лариса Сафонова); народний ансамбль народної пісні «Збур’ївчанка» філії №1 «Центру культури та дозвілля» села Нова Збур’ївка (керівник Валентина Єфімова); народний ансамбль народної музики «Перебендя» (керівник Олександр Меньшиков).

 

Відділ культури Голопристанської міської ради та комунальна установа «Голопристанський міський Палац культури «Сузір’я» ЩИРО ДЯКУЄ усім, хто підтримав і долучився до організації участі у фестивалі команди від нашої громади:

– за спонсорську допомогу: міському голові Олександру БАБИЧУ, заступнику Голопристанського міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Світлані ЛІННИК, депутату міської ради Юрію ЗЕЛЕНІНУ;

– за сприяння в участі: старості Гладківського старостинського округу Вікторії ТКАЧЕНКО, директору КП «Гопри-водоканал», депутату міської ради Андрію БЕЗДВОРНОМУ, майстру КП «Гопри-водоканал» Григорію ЮДІНУ, начальнику відділу ЖКГ та благоустрою Дмитру БУРЕНКУ;

– за участь та приведення до перемоги в кулінарному фестивалі – дуже активній родині міста Гола Пристань Андрію та Катерині СИДОРЕНКАМ.

Велика Вам вдячність і земний уклін!!!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше