Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Коли психічний примус стає обставиною невинуватості?

Правова консультація
20.03.2024

Чинне законодавство передбачає можливість звільнення від покарання людини, яка заподіяла шкоду правоохоронювальним інтересам країни, якщо її дії або бездіяльність були вчинені ПІД ВПЛИВОМ ПСИХІЧНОГО ПРИМУСУ.

Під психічним примусом слід розуміти:

  • Погрозу застосування до особи чи її близьких фізичного насильства (погроза позбавити життя, заподіяти тілесні ушкодження, викрасти особу чи позбавити її волі, вплив на особу за допомогою гіпнозу).
  • Погрозу заподіяння шкоди іншим правоохоронюваним інтересам (погроза знищити або пошкодити майно, розголосити відомості, що ганьблять особу або її близьких).

Питання про кримінальну відповідальність особи за заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам, якщо ця особа зазнала психічного примусу, вирішується відповідно до положень статті 39 Кримінального кодексу України.

Так, особа не підлягає кримінальній відповідальності за перевищення меж крайньої необхідності, якщо внаслідок сильного душевного хвилювання, викликаного небезпекою, що загрожувала, вона не могла оцінити відповідність заподіяної шкоди цій небезпеці.

Джерело: Південна міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Одеса) 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше