Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

День пам'яті Героїв Крут — героїчна сторінка нашої історії

Події
29.01.2024

29 січня вшановуємо подію 1918 року, яка ввійшла в історію України, як День пам’яті Героїв Крут і стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. 

День пам'яті завзятих патріотів своєї землі назавжди залишиться болючою сторінкою в історії українського народу. 

П'ять сотень українських воїнів, серед яких були військові, козаки, молодь, студентство, добровольці – стали зі зброєю в руках на захист України від масштабного вторгнення радянської росії.

Протягом 29 січня 1918 року вони хоробро стримували наступ значного переважаючих сил окупантів у бою під Крутами, завдавши ворогові значних втрат та організовано відступивши після бою. Озвірілі від понесених втрат більшовики, замордували і стратили 27 молодих Героїв Крутянців, які потрапили у полон на залізничній станції.

Успішна оборонна операція захисників Крут загалом на 4 дні затримала просування військ більшовиків на Київ. Ціною власного життя вони виграли безцінний час для підписання Брест-Литовського мирного договору, який врятував молоду українську державність. Цей договір призвів до міжнародного визнання незалежної Української Народної Республіки. 

... З моменту того холодного січня минуло 106 років, а українці знову зіткнулися з підступним загарбництвом: ми знову виборюємо право на самостійність коли гідні нащадки минулого покоління зі зброєю у руках відстоюють незалежність Батьківщини.

Будьмо гідними нащадками борців за свободу України! Голопристанська громадо, єднаймося в спільній меті – боротися, берегти й утверджувати вільну, незалежну, соборну Українську Державу.

Вічна пам'ять і шана Героям Крут! Вони боролися, щоб ми перемогли!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше