Масовий мор риби відбувається внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС
Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах.
Нагадуємо: мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати.
Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини!
Крім того, уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі.
Одну з найбільших загроз може становити БОТУЛІЗМ – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.
Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.
Симптоми ботулізму включають:
- виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль;
- початкові симптоми зазвичаи супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібнии текст), «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення;
- блювання, запор і здуття живота;
- параліч дихальних м’язів.
Підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму.
Негаино зверніться по медичну допомогу, якщо у вас є будь-якии із симптомів.