Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Річний звіт Про стан дотримання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної у 2023 році»

До відома громадян
28.06.2024

Відповідно до частини п’ятої статті 49 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» Уповноважений із захисту державної мови щороку готує та подає Кабінету Міністрів України річний публічний звіт про свою діяльність та про стан дотримання згаданого Закону.

Зі звітом можна ознайомитися за посиланням.

Проведений аналіз стану виконання вимог Закону у 2023 році засвідчив, що Законом закріплено дієві механізми розвитку та функціонування державної мови, захисту прав громадян на отримання інформації та послуг державною мовою.

Всі сім етапів набуття чинності нових норм Закону відбулися вчасно, кожний етап ставав загальноукраїнською подією і сприймався суспільством як нове досягнення країни на шляху до утвердження державної незалежності і зміцнення національної свідомості громадян. Одночасно необхідно зауважити, що досягнення цілей Закону можливе лише за умови послідовної комплексної державної політики, координації зусиль органів влади, органів місцевого самоврядування та чіткого дотримання строків, визначених Законом.

Важливим є своєчасне та якісне виконання всіх заходів Державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року.

Звіт містить рекомендації Кабінету Міністрів України щодо забезпечення ефективної реалізації державної політики, спрямованої на захист державної мови, всебічний розвиток і функціонування державної мови у сферах суспільного життя, визначених Законом, на всій території України, сприяння задоволенню мовних потреб українців, які проживають за межами України.

Також в документі узагальнено інформацію стосовно реалізації мовної політики в Україні в різних сферах суспільного життя, проаналізовано стан виконання органами виконавчої влади перехідних положень Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та рекомендацій Уповноваженого, що надавалися в 2022 році.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше