Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Чи всім потрібна ідентифікація? Огляд особливостей виплати пенсії внутрішньо переміщеним особам та мешканцям тимчасово окупованих територій

Голопристанська міська ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ інформує
17.01.2024

Голопристанська міська військова адміністрація інформує: Пенсіонери, які продовжують проживати на ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНІЙ ТЕРИТОРІЇ, ПРОДОВЖУЮТЬ ОТРИМУВАТИ пенсії на банківські рахунки, відкриті ними раніше.

Норма фізичної ідентифікації для всіх отримувачів пенсій діє в Україні на постійній основі ще з 2004 року. Абсолютна більшість українських пенсіонерів не зважали на дію цієї норми, оскільки часто проходили фізичну ідентифікацію в спосіб, який не привертав особливої уваги, наприклад, звертаючись до банку за отриманням нової пластикової картки. 

27 грудня 2023 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову №1384, яка передбачає низку важливих змін у порядку проходження фізичної ідентифікації пенсіонерів з числа ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ, зокрема: 

  • Продовжено строк для проходження фізичної ідентифікації до 31 березня 2024 року для осіб, які були взяті на облік як ВПО до 24 лютого 2022 року та не проходили фізичну ідентифікацію протягом дії карантину. Нагадаємо, ця норма відновлена лише для тих пенсіонерів, які стали ВПО до початку повномасштабної війни. Для інших – вона діяла весь час. 
  • З 1 січня 2024 року у разі відсутності видаткових операцій за рахунками пенсіонерів з числа ВПО протягом шести місяців підряд органи Пенсійного фонду України на підставі інформації, одержаної від АТ “Ощадбанк”, зупиняють перерахування суми нарахованої пенсії на рахунки одержувачів до проходження фізичної ідентифікації.
  • Розширено та уточнено способи фізичної ідентифікації ВПО, які одержують пенсію через поточний рахунок в установах АТ “Ощадбанк”.
  • Так, крім наявних способів фізичної ідентифікації така процедура може здійснюватися за допомогою відеоконференцзв'язку, проведеного територіальними органами Пенсійного фонду України. Звернення щодо проведення відеоідентифікації можуть подаватися через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України шляхом заповнення відповідного електронного бланка. 
  • Встановлено, що проходити фізичну ідентифікацію для отримання інших соціальних виплат, відмінних від пенсії НЕ ПОТРІБНО!

Пенсіонери, які продовжують проживати на ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНІЙ ТЕРИТОРІЇ, ПРОДОВЖУЮТЬ ОТРИМУВАТИ пенсії на банківські рахунки, відкриті ними раніше.

Пенсійні виплати тих, хто їх отримував через поштові відділення, акумулюються в Пенсійному Фонді і будуть виплачені в повному обсязі або у разі виїзду на підконтрольну Україні територію, або після деокупації, коли відновлять технічні можливості Укрпошти доставляти пенсію.

Варто памятати, що якщо такі пенсіонери не проводили видаткові операції за картковим рахунком понад 6 місяців, їм необхідно віддалено пройти фізичну ідентифікацію.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше