Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Прийняття спадщини за допомогою спадкової трансмісії

Правова консультація
06.09.2021

Бувають випадки, коли після спадкодавця відразу вмирає єдиний спадкоємець, не встигнувши прийняти спадщину. Тоді родичі задаються питанням: що робити, щоб спадок не перейшов державі, і як зберегти спадщину?

 

Отже, що таке спадкова трансмісія?

Законодавець розкриває нам поняття спадкової трансмісії у статті 1276 Цивільного кодексу України (далі-Кодекс). У статті зазначено, що це перехід частини спадщини, що належить померлому спадкоємцеві, до його спадкоємців. Тобто, спадкова трансмісія - це такий різновид спадкових взаємин, коли після смерті людини, яка повинна була прийняти спадок, але не встигла цього зробити через свою смерть, то в такому випадку все майно мають право успадкувати спадкоємці померлої людини.

Щоб було зрозумілим, коли конкретно настає перехід права на прийняття спадщини, наведемо як приклад наступний випадок: У батька Олега є повнолітній син Петро. Незабаром Олег вмирає, а Петро подає заяву нотаріусу про прийняття спадщини. Але через 3 місяці помирає і Петро (не встигнувши оформити спадщину). Тепер вдова Петра Оксана має право прийняти, і оформити спадщину Олега замість свого чоловіка. Це і є спадкова трансмісія.

Однак насправді не все так просто, як здається на перший погляд.

 

Низка нюансів при переході права на прийняття спадщини

По-перше, особи, які мають право на обов'язкову частку у спадщині, не можуть успадковувати майно в порядку спадкової трансмісії. Іншими словами, спадкова трансмісія на обов'язкову долю не розповсюджується. У першу чергу це стосується дітей і непрацездатних батьків, які в будь-якому випадку отримують свою частину спадщини відповідно до статті 1241 ЦК.

Прийняти спадщину можна двома способами: активним і пасивним шляхом.

Активний - це подача нотаріусу за місцем відкриття заповіту заяви про вступ в спадщину протягом 6-ти місяців з дня смерті спадкодавця.

Пасивний - це автоматичний вступ в спадщину за наявності певних факторів. Тобто, немає необхідності писати заяву нотаріусу про вступ у спадок. Наприклад, особи, які постійно проживали зі спадкодавцем на момент його смерті, малолітні, неповнолітні, недієздатні, а також особи, цивільна дієздатність яких огранічена- мають право прийняти спадщину пасивним шляхом.

Поняття обов'язкової частки регламентовано статті 1241 Кодексу.

Тобто, обов'язкова частка - це частина спадщини, яка переходить особам, які мають на це право, незалежно від змісту заповіту, а також бажання самого спадкодавця. Це якраз-таки пасивний шлях прийняття спадщини.

По-друге, при переході права на прийняття спадщини, дуже важливо не забувати про максимальні терміни, які встановлені законом для подачі заяви нотаріусу. Тому що у випадку пропущення термінів вважається, що спадок не прийнято, тобто людина своєю бездіяльністю фактично сама відмовилася від спадщини.

Слід також пам'ятати, що термін для прийняття спадщини в рамках спадкової трансмісії такий самий, як і в разі звичайного прийняття спадщини, тобто шість місяців з дня смерті спадкодавця. Тобто, нотаріус повинен встановити, коли помер перший спадкодавець, щоб вирахувати термін, що залишився для переходу права на прийняття спадщини.

Спадкова трансмісія (приклад):

20.02.2020 року помирає Батько. Син пише у нотаріуса заяву про прийняття спадщини, але не встигнувши його оформити, 20.07.2020 р Син вмирає. У Сина залишилася дружина, яка 20.11.2020 подає заяву нотаріусу про прийняття спадщини та перехід права на прийняття спадщини.

А тепер проста математика: на момент подачі дружиною заяви нотаріусу з дня смерті Батька пройшло більше 6-ти місяців. Тобто, в даному випадку пропущений загальний строк для спадкової трансмісії, і відповідно Дружина вже не зможе прийняти замість померлого чоловіка частину спадщини від Батька.

Але оскільки з дня смерті Сина (чоловіка) пройшло лише 4 місяці, то Дружина встигає прийняти спадщину тільки від чоловіка.

Важливо! Загальний строк для прийняття спадщини не може бути більше ніж шість місяців, але водночас не може бути меншим ніж три місяці.

Тобто після смерті Сина, для прийняття спадщини від Батька залишався термін в 1 місяць. Але виходячи з того, що термін для прийняття спадщини не може бути менше 3-х місяців, то він автоматично продовжується на три місяці з моменту смерті сина, тобто до 20.10.2020 р.

 

Що робити, якщо пропущено строк для прийняття спадщини?

Треба знати, що пропуск строку загрожує безповоротною втратою усієї спадщини, тому потрібно докласти максимум зусиль, щоб не допустити виникнення такої проблеми. Ситуація погіршується, якщо потенційний спадкоємець проживає в іншій країні, або ж в Україні, але досить далеко від того місця, де живе спадкодавець. У такому випадку слід заздалегідь перестрахуватися: познайомитися з сусідами спадкодавця, залишити їм свої контактні дані, щоб вони завжди могли зв'язатися з вами у випадку непередбаченої ситуації. Якщо людина перебуває у досить похилому віці, а поруч немає родичів, то непогано було б залишити свої контакти і в органах місцевого самоврядування (міськрада, сільрада). Усе це потрібно зробити для того, щоб уникнути в майбутньому звернення до суду за дозволом на продовження терміну. До того ж, такі причини як не повідомлення родичами про смерть людини, і навіть проживання в іншій країні, не є для суду підставою продовжити термін. Суд вважає, що якщо ви протягом шести і більше місяців взагалі не цікавилися життям цієї людини, не прагнули встановити з нею хоч якийсь контакт, то і спадок вам отримувати нема чого - не заслужили. У такій точці зору є частка правди, але не будемо акцентувати на цьому увагу, а розглянемо ситуацію, коли не дивлячись на всі запобіжні заходи, термін виявився все-таки пропущеним. У такому випадку є як мінімум кілька варіантів для вирішення цієї проблеми:

Людина, яка пропустила строк для прийняття спадщини, може звернутися до інших спадкоємців, які вже прийняли спадщину, з проханням дати письмову згоду на продовження терміну. Якщо вдасться домовитися, то після цього можна подавати заяву нотаріусу.

Якщо ж з якої-небудь причини по-мирному вирішити питання не вдалося, тоді залишається тільки один вихід - подати позовну заяву до суду з проханням продовжити пропущений строк і надавши до суду докази наявності поважних причин пропуску строку.

На практиці, якщо причина пропуску строку є поважною, то суд задовольняє позовні вимоги і продовжує термін.

30.06.2020 р в своїй постанові Верховний Суд роз'яснив, які причини слід вважати поважними. Такими причинами є:

- тривала хвороба спадкоємця;

- знаходження спадкоємця тривалий час за кордоном;

- відбування покарання в місцях позбавлення волі;

- перебування на строковій військовій службі.

Також поважною причиною пропуску строку є умисне приховування близькими людьми факту смерті - саме для позбавлення від зайвого конкурента на спадок, або ж просто через неприязнь у стосунках. Але всі ці факти потрібно буде довести в суді, можливо із залученням до справи свідків, які зможуть підтвердити ваші докази.

 

Спадкова трансмісія і право подання: у чому саме полягає різниця між цими термінами?

Питання спадкової трансмісії ми розібрали вище, тепер розкриємо поняття права подання.

Отже, дане питання чітко описане в ст. 1266 ЦК. Спадкування за правом представлення - це коли спадкоємці 5-ї черги включаються до складу 1, 2 або 3 черги замість спадкоємця, який помер до відкриття спадщини.

Дані два поняття дуже схожі між собою, але:

Якщо спадкоємець помер раніше за людину, яка залишила після себе спадщину, тоді мова йде про спадкування за правом представлення. Але якщо людина вмирає, а після неї вмирає ще й її спадкоємець, який не оформив спадщину, то в результаті цього настає спадкова трансмісія.

Спадкування за правом представлення можливе тільки при спадкуванні за законом, на відміну від спадкової трансмісії, яка діє при спадкуванні як за законом, так і за заповітом.

При спадкуванні за спадковою трансмісією, виникає перехід права на спадкування, оскільки померлий встиг подати заяву нотаріусу, на відміну від спадкування за правом представлення, де немає переходу права на спадкування від померлого до його спадкоємців, оскільки померлий помер раніше спадкодавця, і не подавав заяву про прийняття спадщини.

Тепер абсолютно ясно, що право подання і спадкова трансмісія це два абсолютно різних процеси. Але навіть у нотаріусів на практиці виникають проблеми з чітким розмежуванням - де право подання, а де спадкова трансмісія.

За матеріалами сайту:

https://protocol.ua/ua/priynyattya_spadshchini_za_dopomogoyu_spadkovoi_transmisii/

 

Також додатково нагадаємо, що: звернувшись до Голопристанського місцевого центру з надання БВПД громадяни мають можливість отримати правові консультації з будь-яких питань, допомогу в складанні документів процесуального характеру та скористатись послугами адвоката абсолютно безкоштовно. Роботу адвоката оплачує держава.

Також можна отримати безоплатну правову допомогу, зателефонуваши на безкоштовний номер системи БПД, поставивши запитання в месенджер сторінки Facebook, на Інстаграм-сторінці системи БПД, прочитавши правову інформацію на телеграм-каналі "Безоплатна правова допомога" та, обговоривши її у нашому чаті.

Голопристанський місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше