Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Інформація про створення і діяльність квартальних комітетів

Правова консультація
16.08.2021

Однією із форм участі громадян у вирішенні питань місцевого значення є створення та діяльність органів самоорганізації населення.

Органи самоорганізації населення – представницькі органи, що створюються жителями, які на законних підставах проживають на території села, селища, міста або їх частин, для вирішення завдань, передбачених Законом України «Про органи самоорганізації населення».

Органи самоорганізації населення створюються у формі вуличних, квартальних комітетів.

Основними напрямками діяльності органу самоорганізації населення є:

  1. Створення умов для участі жителів у вирішенні питань місцевого значення у межах Конституції і законів України.
  2. Задоволення соціальних, культурних, побутових та інших потреб жителів шляхом сприяння у наданні їм відповідних послуг.
  3. Участь у реалізації соціально-економічного, культурного розвитку території діяльності органу самоорганізації населення, інших місцевих програм.

Органу самоорганізації населення у межах території його діяльності надаються такі власні повноваження:

  1. Представляти разом з депутатами міської ради інтереси жителів у Голопристанській міській раді Херсонської області, інших органах виконавчої влади та місцевого самоврядування.
  2. Сприяти додержанню Конституції та законів України, реалізації актів Президента України та центральних органів виконавчої влади, рішень Голопристанської міської ради Херсонської області та виконавчого комітету міської ради, розпоряджень Голопристанського міського голови.
  3. Організовувати на добровільних засадах участь населення у заходах щодо охорони навколишнього природного середовища, проведенні робіт з благоустрою, озеленення та утримання в належному стані прибудинкових територій, обладнанні дитячих і спортивних майданчиків, кімнат дитячої творчості, клубів за інтересами тощо.
  4. Організовувати на добровільних засадах участь населення у заходах щодо ремонту приміщень загального користування із дотриманням встановленого законодавством порядку проведення таких робіт.
  5. Здійснювати контроль за якістю надання громадянам, які мешкають у житлових будинках на території діяльності органу самоорганізації населення, житлово-комунальних послуг.
  6. Надавати допомогу навчальним закладам, закладам та організаціям культури, фізичної культури і спорту у проведенні культурно-освітньої, спортивно-оздоровчої та виховної роботи серед населення, розвитку художньої творчості, фізичної культури і спорту; сприяти збереженню культурної спадщини, традицій народної культури, охороні пам'яток історії та культури, впровадженню в побут нових обрядів.
  7. Організовувати допомогу громадянам похилого віку, інвалідам, сім'ям загиблих воїнів, партизанів та військовослужбовців, малозабезпеченим та багатодітним сім'ям, а також самотнім громадянам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, вносити пропозиції з цих питань до Голопристанської міської ради.
  8. Надавати необхідну допомогу органам пожежного нагляду в здійсненні ними протипожежних заходів, організовувати вивчення населенням правил пожежної безпеки, брати участь у здійсненні громадського контролю за додержанням вимог пожежної безпеки.
  9. Сприяти відповідно до законодавства правоохоронним органам у забезпеченні охорони громадського порядку.
  10. Розглядати звернення громадян, вести прийом громадян з питань, які стосуються території органу самоорганізації населення.
  11. Вести облік громадян за віком, місцем роботи чи навчання, які мешкають у межах території діяльності органу самоорганізації населення.
  12. Сприяти депутатам Голопристанської міської ради в організації зустрічей з виборцями, прийому громадян і проведенні іншої роботи з мешканцями.
  13. Інформувати громадян про діяльність органу самоорганізації населення, організовувати обговорення проєктів його рішень з найважливіших питань.

Станом на 16 серпня 2021 року на території Голопристанської міської територіальної громади створено 31 квартальний комітет, з них 15 на території міста Гола Пристань, по 5 квартальних комітетів на території сіл Кардашинка та Велика Кардашинка, 4 квартальних комітети створено в селі Мала Кардашинка та по одному – в селах Білогрудове та Кохани.

Таким чином, території сіл Велика Кардашинка, Кардашинка, Мала Кардашинка, Білогрудове та Кохани на 100% охоплені квартальними комітетами, місто Гола Пристань – на 68%.

Поки що взагалі немає квартальних комітетів на території колишніх Малокопанівської, Гладківської, Таврійської, Новозбур’ївської та Старозбур’ївської сільських рад, що значно утруднює роботу старостатів.

Слід зазначити, що там, де є квартальні комітети, легше вирішувати проблеми, адже є кому ці проблеми піднімати перед органами влади та місцевого самоврядування, а владі легше реагувати.

Тому рекомендуємо створювати на місцях органи самоорганізації населення. Для цього потрібно лише бажання, а в усьому іншому допоможуть міська рада та виконавчий комітет міської ради.

Начальник відділу з питань юридичної роботи
виконавчого комітету міської ради
Сергій ТАРАНЕНКО

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше