Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

В Голопристанській МТГ відбулась зустріч з регіональними консультантами Асоціації міст України в Херсонській області

Події
20.01.2022

В бібліотеці-філії з обслуговування користувачів міста Гола Пристань 18 січня відбулась зустріч з регіональними консультантами Асоціація міст України в Херсонській. У заході взяли участь представники структурних підрозділів міської ради, зокрема, відповідальні за сфери освіти, соціального захисту, культури, а також старости старостинських округів громади. Йшлося про актуальні питання життєдіяльності територіальної громади, пошук шляхів розв’язання проблемних питань у ключових сферах, котрі подеколи неможливо вирішити на місцевому рівні.

Відкрила захід виконавчий директор Херсонське регіональне відділення Асоціації міст України Лариса Оленковська. Вона розповіла про діяльність Асоціації міст України, яка відзначає вже 30 річницю з часу заснування та налічує в своїх лавах 969 територіальних громад, з них 46 – на Херсонщині. Йшлося про ключові досягнення в захисті інтересів громад у 2021 році.

Голопристанська міська територіальна громада є багаторічним членом Асоціації міст України, а її міський голова Олександр Бабич є членом Правління АМУ.

«Відстоювання інтересів місцевого самоврядування та принципова позиція Асоціації з головних питань, що стосуються нарощування фінансово-економічного потенціалу громад, їх комплексного розвитку, покращення надання послуг населенню та зростання його добробуту, були і залишаються пріоритетними для АМУ», – наголосила Лариса Оленковська.

Завдяки авторитету Асоціації та постійному триманню руки на пульсі діяльності місцевого самоврядування вдається на вищих щаблях влади вирішувати вкрай важливі питання, відстоювати інтереси громад, ґрунтуючись на глибокому аналізі їх потреб та проблемних питань.

Виконавчий директор РВ АМУ розповіла про головні позитивні напрацювання та перемоги АМУ в тісній співпраці з головами громад, народними депутатами. А регіональний консультант АМУ з бюджетних питань Марія Кривецька озвучила їх у цифрах конкретно для Голопристанської громади. Зокрема, збільшення обсягів ПДФО з 60% до 64%, котрі тепер залишатимуться в місцевих бюджетах (важлива переконлива перемога АМУ в процесі внесення змін до Податкового кодексу), дозволить громаді додатково акумулювати в своєму бюджеті до 6 мільйонів гривень. Ще 7 мільйонів принесе до місцевої скарбниці зарахування акцизного податку з реалізації пального – теж результат наполегливої «битви» АМУ за акциз. Індексація нормативно-грошової оцінки землі, на чому теж настійливо наполягали громади, дасть місцевому бюджету ще майже 2 мільйона гривень. Додаткова дотація на енергоносії складе 1,3 млн грн. За цифрами додаткових бюджетних надходжень стоїть спільна послідовна та наполеглива праця, яка не зупиняється на досягнутому.

Лариса Оленковська розповіла про те, що покращенню якості надаваних послуг населенню, підвищенню обізнаності фахівців у ключових змінах до законодавства в різних сферах життєдіяльності громад сприяють практичні сесії та консультації, котрі проводить АМУ та її регіональне відділення із залученням провідних фахівців з бюджетування, містобудування, оподаткування, кадрових та земельних ресурсів, надання послуг у сферах освіти, соціального захисту, адміністративній та ін.

Окрема увага була приділена також обговоренню питань енергоефективності та забезпечення сталого проходження опалювального сезону як у бюджетних закладах, так і в житловому секторі. Зокрема, обговорювалися особливості запровадження ринку газу. Зачепили й тему необхідності заходів енергоаудиту та енергоощадності, аби шляхом аналізу зекономити немалі кошти на опаленні. Лариса Оленковська запропонувала активніше користуватися різноманітними програмами та проектами з удосконалення енергоефективності в громаді – як у місті, так і в старостатах.

Акцент зроблено й на важливості підписаного Меморандуму про стале проходження опалюваного сезону 2021-2022 рр., який стримує підвищення тарифів до завершення сезону.

Далі представники громади розповіли про ключові проблеми, розв’язання яких сьогодні стоїть на порядку денному. У тому числі ті, на які не завжди вдається вплинути на місцевому рівні. Стосувалися вони, зокрема, відключень електроенергії, що подеколи паралізує роботу бюджетних соціально важливих установ та закладів.

Серед болючих тем – і запроваджувані заходи зі зміни шкільного меню, і забюрократизовані процедури тендерів на закупівлю продуктів харчування для закладів освіти. Загалом озвучені найбільш проблемні питання, котрі стосуються, як міста, так і сільської місцевості. Лариса Оленковська пообіцяла сприяння, аби підняти деякі з озвучених питань на відповідних рівнях та провести консультації зі спеціалістами.

Джерело

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше