Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Гарвардський університет – найстаріший виш США

Голопристанська міська ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ інформує
25.09.2024

Гарвардський університет – найстаріший виш США, розташований у штаті Массачусетс. Цей заклад, відомий на весь світ, для України має особливе значення: саме він дав початок українським студіям у Сполучених Штатах.

Це стало можливим завдяки двом українським науковцям-емігрантам – Ігорю Шевченку та Омеляну Пріцаку, у яких ще в 1957 році виникла ідея створення української дослідної установи у Сполучених Штатах. Це був візіонерський і сміливий крок – доносити світові правду про країну, поневолену в той час радянською тоталітарною імперією. Так народився Український науковий інститут Гарвардського університету (Harvard Ukrainian Research Institute – HURI).

А цього літа у Вашингтоні спільно з Міністерством освіти і науки України, МЗС , Фондом Президента з підтримки освіти, науки та спорту, Українським інститутом  та офісом Кримської платформи започаткували масштабну ініціативу – Глобальну коаліцію українських студій. Вона має об'єднати всі міжнародні проєкти (такі, як гарвардський) і створити нові, щоб уже в умовах нової імперської агресії проти України правда знову перемагала. Щоб знань про Україну ставало більше. Має отримати своє місце в цих студіях і Крим, знову поневолений росією. Він та кримські татари давно заслужили право на чесну історію та увагу світу.

Цей візит дає мені рідкісну можливість особисто подякувати Гарварду за підтримку України. Зокрема, Сергію Плохію, випускнику Дніпровського університету, чиї книжки вже багато років виконують важливу місію з деколонізації, повернення нам нашої історії. Також рада зустрітися з адміністрацією Гарвардського університету.

А до бібліотеки закладу, яка славиться своєю українською колекцією, маю честь передати особливі книжки – обгорілі від російського удару по харківській друкарні видавництва Vivat. Того трагічного дня у друкарні загинули семеро працівників, а в пожежі, спричиненій вибухом, згоріло 150 тисяч підручників. Ті нечисленні примірники, які вдалося знайти, ми хочемо зберегти як пам’ять. І як свідчення того, що робить із нами росія.

Поширювати знання про Україну у світі, про нашу історію, культуру – теж важлива форма протистояння агресорові. Адже він хоче знищити нас не лише фізично, а й ментально.

Але що більше українських студій у світі – таких, як гарвардські, – то більше захищена Україна.

Поговоримо, як це зробити, у цьому славетному університеті.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше