Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Про особливості державної реєстрації призупинення права власності у зв'язку із знищенням об'єкту

Правова консультація
08.11.2023

Внаслідок повномасштабної військової агресія рф проти України зруйновані сотні тисяч житлових будинків, нежитлових будівель і споруд.

Про актуальні питання державної реєстрації припинення права власності на знищений об’єкт нерухомості розповідає секретар центральної Колегії Міністерства юстиції України з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкті державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції Ольга Кухтик.

Ольга Кухтик: «Перш за все, потрібно зазначити, що у разі знищення майна право власності на нього припиняється (пункт 5 частини першої статті 346, стаття 349 Цивільного кодексу України).

При цьому, припинення права власності на нерухомі речі підлягає державній реєстрації (частина перша статті 182 Цивільного кодексу України передбачено).

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон про держану реєстрацію прав) державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень – це офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав).

Доцільно враховувати, що постановою КМУ № 432 від 02.05.2023 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України у сферах державної реєстрації» внесено значну кількість змін до нормативно-правових актів у сфері державної реєстрації.

Зокрема, внесено зміни до пункту 75 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою КМУ від 25.12.2015 № 1127 (зі змінами), (далі – Порядок № 1127), який визначає умови, підстави та процедуру державної реєстрації у тому числі припинення права власності на закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт будівництва у зв’язку з його знищенням.

Так, для проведення державної реєстрації припинення права власності на закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт будівництва у зв’язку з його знищенням подаються:

  1. заява власника (співвласників) закінченого будівництвом об’єкта чи об’єкта незавершеного будівництва, справжність підпису на якій засвідчується відповідно до Закону України «Про нотаріат». Важливо звернути увагу на те, що у разі, якщо майно відповідно до закону належить на праві спільної сумісної власності подружжю (колишньому подружжю), заява підписується кожним з подружжя (колишнього подружжя) незалежно від наявності державної реєстрації права власності лише в одного з них;
  2. документ, що посвідчує право власності на закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт незавершеного будівництва (крім випадків, коли право власності на такий об’єкт вже зареєстровано в Державному реєстрі прав або коли такий документ відсутній у зв’язку із втратою, пошкодженням чи псуванням).

Державна реєстрація права власності на закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт незавершеного будівництва у зв’язку з його знищенням проводиться ЗА НАЯВНОСТІ відомостей про факт знищення, отриманих державним реєстратором з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (далі – ЄДЕССБ) (що також врегульовано постановою КМУ від 23.06.2021 № 681).

Відповідно до порядку ведення ЄДЕССБ, метою якої є, зокрема, надання інформації у сфері будівництва, документом про підтвердження факту знищення є довідка про знищення об’єкта нерухомого майна.

Також, слід пам’ятати, що у разі знищення об’єкта нерухомого майна, об’єкта незавершеного будівництва, майбутнього об’єкта нерухомості розділ Державного реєстру прав та реєстраційна справа закриваються (абзац другий частини першої статті 14 Закону про держану реєстрацію прав)». 

Джерело: Міністерство юстиції України, Офіс протидії рейдерству

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше