Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

«Працюю чи не працюю»: спростовуємо поширені міфи

Правова консультація
21.03.2024

У світлі останніх змін до Порядку виплати допомоги на проживання ВПО особливо актуальними стали питання праці та працевлаштованості, адже у більшості випадків можливість продовження виплат поставили у залежність від зайнятості. 

Юридичний порадник для ВПО дає роз'яснення на це питання.

Особа перебуває у тривалій ВІДПУСТЦІ
БЕЗ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Така людина вважається працюючою, оскільки трудові відносини НЕ припинялися (не було звільнення).

Водночас слід памʼятати, що період такої відпустки не зараховується до страхового стажу, оскільки за цей час не сплачується ЄСВ (не нараховується заробітна плата і, відповідно, відсутня база нарахування єдиного соціального внеску). 

ДІЮ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ ПРИЗУПИНЕНО

Ситуація аналогічна: людина вважається працюючою, але до страхового стажу такий період не зараховується.

На підприємстві оголошено ПРОСТІЙ

Така людина вважається працюючою. 

Окрім того, час простою оплачується, як правило, з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) та за працівника сплачується ЄСВ. 

Особа ПРАЦЮЄ ОНЛАЙН

Людині не обов'язково ходити в офіс (на підприємство), щоб вважатися працівником. 

Робота онлайн є такою ж зайнятістю, як і робота за межами дому. Більше того, в умовах спочатку пандемії Covid-19, а згодом і війни, багато працівників перейшло на дистанційну форму роботи.      

Особа ПРАЦЮЄ НЕОФІЦІЙНО

Така людина НЕ вважається працюючою/працевлаштованою.

Юридичний порадник для ВПО застерігає від незадекларованої праці: тільки офіційне працевлаштування гарантує працівникові трудові права та законні механізми їх реалізації. 

Більше актуальної інформації знайдете у чат-боті Юридичний порадник для ВПО «Основні питання» / Viber / Telegram / Facebook (Messenger)

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше