Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Занедбана «спадщина» обійдеться громаді дорогою ціною

Сьогодення
02.09.2021

Днями, на виконання рішення одинадцятої сесії міськради №458, яким вирішено прийняти об’єкти із спільної власності територіальних громад вже колишнього Голопристанського району у комунальну власність тепер уже Голопристанської громади, відповідна комісія, створена цим же рішенням, приймала будівлю і майно Голопристанського районного Будинку культури.

Перше відчуття, викликане побаченим на об’єкті, доволі моторошне – ніби кадри із радянського фільму «Сталкер», знятого режисером Андрієм Тарковським. Сподіваюся, що фотографії зможуть передати цей ефект «аномальної зони», у якій усе зникає – і люди, і речі.

«Екскурсія» для мене почалася з підвалу: тут немає світла, а повітря настільки застояне, що дихати було дуже важко. Підсвічували ліхтариками мобільних телефонів. Павутиння, цвіль, глибокий шар пилу, портрети Леніна, старовинні швацькі машинки, сірі екрани лампових телевізорів і – інвентарні номери на них. У приміщенні ж майстерні, де колись стояли токарні верстати – порожньо… Жодного примітивного інструмента на кшталт молотка чи викрутки.

Перший поверх «зустрів» розрухою дискозалу, пліснявою вікон, обдертими лавками, тріщинами стін у три пальці. Описувати стан туалетів, мабуть, не треба взагалі. На сцені, за лаштунками, на місці, де мав би бути електродвигун, що відкриває і закриває завісу – лише дірка в металевій огорожі. Рояль і гучномовці, слава богу, на місці. У підсобному приміщенні – залишки техніки радянської доби. На другому поверсі косметичним ремонтом і наявністю кондиціонера втішила на секунду тільки бухгалтерія. Кілька старих моніторів на столах, без системних блоків і іншої периферії. У «головному» кабінеті, де колись мешкав начальник райвідділу культури – розхристані шафи, товстий шар пилу і пляшки з етикетками відомих брендів алкоголю. У двох коробках від професійних вокальних мікрофонів – якийсь старовинний непотріб. До костюмерної заходити було небезпечно для здоров’я – кімната наповнена смородом плісняви, а стіни чорними плямами густо вкрив грибок, особливо верхні кутки, бо, напевно, протікає дах.

Одразу приходить до пам’яті: «На тобі, Боже, що мені негоже». Проте цей вислів у ситуації, що склалася, не зовсім доречний, бо прийняти такий «спадок» громада таки мусить – не викинути ж! Так, валізу без ручки нести буде важко. Та вже завтра будуть підписані акти приймання-передачі, і заклади культури спільно з міською радою поступово почнуть роботу з відновлення і налагодження роботи колишнього РБК. Адже із розширенням територіальної громади є необхідність і збільшувати розміри глядацької зали, бо іноді у МКП «Сузір’я» просто не вистачає вільних місць для публіки, враховуючи те, що у масових заходах тепер беруть участь і самодіяльні артисти зі старостинських округів.

Шкода лише, що попередні «господарі» не дуже переймалися станом свого майна, і зараз без найменшого натяку на сором як руїну передають колись квітучий храм культури. Цікаво також, за що працівники вимагали відшкодування заробітної плати за 5 місяців, якщо жодного заходу (а значить і культурно-масової роботи) за цей час не проводилося?

Хочеться вірити, що пройде небагато часу – і на сцену Будинку культури знову вийдуть підопічні Евтерпи і Терпсихори.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше