Проблеми харчування в сучасному суспільстві. Здорове харчування: Що це?
Здорове харчування (здорова дієта) — це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє зміцненню її здоров'я та попереджає розвиток захворювань.
Дотримання рекомендацій здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами, скорочує ризик хронічних захворювань і розладів, таких як ожиріння, серцево-судинні захворювання, діабет, гіпертонічна хвороба, онкопатології.
Сучасні виклики глобальної охорони здоров'я безперервно пов'язані із способом життя людей, дотриманням ними принципів:
- здорового харчування,
- достатньої фізичної активності,
- уникнення зловживання алкогольними напоями та куріння тютюнових виробів.
Сьогодні чотири класи хвороб: серцево-судинні, злоякісні новоутворення, цукровий діабет, хронічні респіраторні захворювання, що об'єднуються терміном неінфекційні хвороби, зумовлюють понад 80% смертей в нашій країні та понад 70% всього тягаря хвороб.
Давня мудрість говорить: «Ми є те, що ми їмо».
Харчуйтеся правильно, не шкодуйте часу на приготування здорової свіжої їжі, відмовляйтеся від сурогатного швидкого харчування і ви істотно зміните своє життя на краще!
Рекомендовано, щоб 1/2 тарілки займали овочі, фрукти.
Якщо умовно розділити тарілку навпіл, то на одній половині мають бути овочі і фрукти. Їхнє співвідношення — 2:1, тобто дві частини овочів, які не містять крохмалю, і одна частина фруктів.
Іншу половину тарілки ділимо на три частини:
- На першій – джерела повноцінного білка: риба, птиця, яйця, м'ясо.
- На другій, молочні продукти: молоко, кисломолочні напої, сири.
- А на третій частині нашої половини тарілки – зернові, бобові, крохмалевмісні овочі, горіхи і насіння.
Поруч із тарілкою розташовуються олії і вода.
Олія має бути холодного віджиму, вона обов'язкова в раціоні.
Важливо пам'ятати, що тваринні жири мають становити 1/3 від усіх споживаних жирів.
Потурбуйтеся про наявність горіхів, насіння, авокадо.
Використовуйте воду, як основне джерело рідини протягом дня, а з напоїв чай і каву в помірних кількостях.
- Алкогольні та солодкі газовані напої не є компонентами здорової тарілки харчування.
- Не захоплюйтеся соками, особливо фрешами, які містять дуже велику кількість цукрів.
- Не рекомендується для здорового харчування використовувати перероблені м'ясні продукти, рафіновані зернові, слід обмежити вживання солі до 5 г на день для досолювання їжі.
Важливо не впадати у крайнощі — повністю відмовлятися від якихось видів продуктів або шукати суперфуди.
Головне, зберігайте баланс та різноманітність в харчуванні.
І не забувайте про рух!
Все це допоможе бути здоровими, фізично активними, підтримувати свою вагу в нормі.
На допомогу – Тарілка здорового харчування від Центр громадського здоров’я України (в інфографіці).